Content verspreiden, hoe doe je dat?

Content maken is een ding, het verspreiden een serieuze andere taak.
Wist je dat dezelfde tijd die je kwijt bent ook nodig is om het te promoten? Vaak ligt de focus op het bedenken en ontwikkelen en  wordt er niet voldoende rust gegund om het onder de aandacht te brengen. De andere kant kan ook het geval zijn: eindeloos herhalen van dezelfde content met dezelfde berichten. 
Dit artikel geeft je inzicht op welke manieren je je content onder de aandacht brengt. Ontwikkel een plan en strategie die perfect aansluit bij jouw ideale doelgroep. Dan krijg je het meeste effect en resultaat met jouw content.
De complete infographic staat onderaan dit artikel.

 

Het publiceren van je online content

.

 

Content maken en publiceren kun je op diverse kanalen doen maar mijn advies is om je website op de eerste plaats te zetten. Dit is hetgeen waar jij alle controle en vooral zeggenschap over hebt. Hier verbind je alles met elkaar: je kennis, producten, diensten, service, Daarnaast verspreid je vanuit deze plaats alles naar diverse kanalen en platformen. Het centrale middelpunt voor al je online communicatie.

Het grote voordeel van content op je website plaatsen is dat je zelf invloed hebt op de manier waarop zoekmachines jouw informatie vinden. Door de SEO, Search Engine Optimalisation, op een goede manier in te richten (bekijk deze 11 SEO tips eens). Bij het inrichten van je SEO ga je uit van de zoekvraag van je ideale klant. Waar zoekt hij op, wat heeft hij nodig, waar is behoefte aan? Ga zelf maar eens na wat je intypt als je een zoekopdracht geeft in Google.

Als je dan je artikel met goede SEO gepubliceerd hebt dan breng je als eerste je warme netwerk op de hoogte. Vertel dat je nieuwe content hebt gemaakt. Ze hebben een link met jou en dus behoefte aan hetgeen jij te bieden hebt. De makkelijkste manier is de mail en het versturen van een nieuwsbrief (tussen een mail en een nieuwsbrief zit echt onderscheid).

Ok. content is gepubliceerd en onder de aandacht gebracht van je warme netwerk. door naar de volgende stap.

.

.

Promoot op Social Media

.

 

Je warme doelgroep is op de hoogte omdat je ze direct aangeschreven hebt. Wat doe je met al die andere mensen uit je doelgroep? Waar je nog geen warme band mee hebt. De makkelijkste manier is social media, op je eigen (bedrijfs)pagina.
Een link erop “gooien” en hopen dat het opgemerkt wordt werkt niet. Er zijn 5 manieren om re promoten die je kunt afwisselen:

  1. Je maakt een “sappige” inleiding en plaatst de link naar je artikel (tekstueel of als eerste commentaar).
  2. Je noemt de belangrijkste kenmerken uit je artikel en geeft een doorleeslink (of weer tekstueel of als eerste commentaar).
  3. Je haalt een stukje uit je artikel als een op zichzelf staande post. Meerdere posts op basis van je artikel zijn trouwens mogelijk. Mensen volgen je omdat je waardevolle content deelt.
  4. Plaats het artikel ook als artikel op Linkedin. Dat mag en kan. Het enige dat je hoeft te doen is te vermelden dat je dit artikel eerder hebt geplaatst op je eigen website, met de link erbij.
  5. Promoot je artikel niet één keer vaak binnen een korte periode maar verspreid het óók ver een langere periode daarna.

Social media is, zoals het woord als zegt, sociaal. Er worden likes en reacties gegeven. ga hier vooral op in. Met elke waardevolle bijdrage die je plaatst op bijvoorbeeld Linkedin krijg je nieuwe connectieverzoeken. Ik spreek uit ervaring.

Voor elk platform kun je een specifieke manier van promotie bedenken. Niet te moeilijk of te groot maar passend.

.

.

Bundel content en biedt het aan als gratis download

.

 

Heb je meerdere artikelen omtrent een onderwerp of thema? Bundel ze en breng het uit en verspreid. Bang dat “iedereen” het al gezien en gelezen heeft? Nee, dat hoef je echt niet te zijn. De kans is groot dat maar een klein percentage van je doelgroep het gezien heeft. Als dat zo is dan is het nog steeds geen probleem dat ze het opnieuw zien in een andere vorm. Onderschat de kracht van herhaling niet.

Daarbij kun je ook aanvullingen geven, zoals bijvoorbeeld een stappenplan of een checklist. Of ga aan de slag met de inhoud die je toch al hebt en maak er een video van. Meer Met Minder Doen. Kleine moeite en veel resultaat.

.

.

Vergeet het offline gedeelte niet

.

Naast de online wereld is er natuurlijk ook nog een groot offline afzet gebied. In print, zoals bijvoorbeeld een flyer, brochure maar ook een boek. Gebruik je content als basis voor een webinar, een live training of zelfs als onderwerp voor een event (als gastspreker of als organisator).

Door content te maken bouw je steeds verder aan je eigen bibliotheek. Maar ook verbreed je steeds je eigen kennis, wordt je expert status ook steeds groter. Door kennis te delen wordt je zichtbaarheid groter, je hebt meer te vertellen en kunt overal op inspelen.

.

.

Content verspreiden op een manier die bij je past

Maak eens een inventarisatie van de manier waarop je nu content maakt en verspreid. Welke kanalen gebruik je, wat zijn de resultaten, waar wil je meer mee doen, wat wil je eventueel afstoten? Maar ook hoe gebruik je de content die je in het verleden hebt gemaakt?  Ga je er slim mee om? Wat kun je er nog meer mee doen? Kun je jezelf tijd en energie besparen? Waar is echt behoefte aan bij je doelgroep?

In de loop der tijd verandert er het een en ander. Verander je van koers, pas je je doelgroep of nichemarkt aan, heb je andere diensten, producten of services. Geen probleem als je maar bijstelt naar de meest actuele situatie. Alleen dan maak je precies de juiste content voor jouw doelgroep en bereik je daarmee wat je wilt: connectie, interactie en mogelijk nieuwe klanten.

Ik ben van mening dat je alleen dié informatie kanalen moet kiezen die zowel bij jou als bij je doelgroep passen. Het heeft namelijk helemaal geen zin om een podcast te maken als niemand er naar gaat luisteren. Of om een online programma te bedenken die niet aansluit bij de behoefte.

Laat je vooral niet gek maken en kies datgene …

  • … dat bij je past;
  • … waar je je goed bij voelt;
  • … waar je doelgroep behoefte aan heeft;
  • … dat het meeste effect en resultaat geeft.

.

.

Beetje hulp nodig? Kijk bij mijn aanbod naar de mogelijkheden of stuur een bericht. Dan denk ik graag met je mee.

.

.

Bekijk hier de hele infographic

.

 

.

.

Pin It on Pinterest

Share This